Home
Tehnike i metode lečenja tradicionalnom medicinom – AKUPUNKTURA
akupunktura

Tehnike i metode lečenja tradicionalnom medicinom – AKUPUNKTURA

U okviru programa KME iz oblasti tradicionalne medicine akreditovano je nekoliko kurseva i stručnih sastanaka. Koordinator tih programa je Mr sci.med dr Gordana Marković Petrović (spec.  socijalne medicine, akupunkturolog, Usui Reiki Master) koja će nas u narednom periodu upoznavati sa tehnikama i metodama lečenja tradicionalnom medicinom i tako nam približiti i ovu oblast medicine. Ukoliko imate pitanja, želite više da saznate o pojedinim metodama ili imate dileme kada i kako ih upotrebiti ili preporučiti pacijentu, PITAJTE NAS. Mr Sci.med Gordana Marković Petrović će Vam odgovarati na sva Vaša pitanja.

Za početak predstaviće Vam akupunkturu.

„Akupunktura je tradicionalna kineska metoda lečenja pomoću igala koje se zabadaju u  određene tačke na koži. Prvi podaci o ovom vidu lečenja datiraju iz 2800.godine pre n.e.

Od strane Svetske zdravstvene organizacije definitivno je priznata 1975. godine, od kada se, na radost zadovoljnih pacijenata, primenjuje širom sveta.

Akupunktura se zasniva na učenju da je čovek,  poput svih živih bića, ispunjen životnom energijom koja protiče kroz organizam tačno određenim putevima koji se nazivaju meridijani. Nesmetani protok vitalne energije neophodan je za postojanje energetske ravnoteže, odnosno za pravilno funkcionisanje i psihofizičko zdravlje organizma.

Brojni spoljašnji i unutrašnji faktori ( hladnoća, povrede, infekcije, negativna zračenja, stres, tuga, bes i druge negativne emocije), dovode do poremećaja energetske ravnoteže. U takvim situacijama se poremeti ili zaustavi protok chi energije, što dovodi do poremećaja u psihofiziološkom funkcionisanju organizma, a kasnije i do bolesti. Akupunktura omogućava da se, ubadanjem metalnih igala u akupunkturne tačke, poremećeni ili prekinuti tok vitalne energije ponovo uspostavi u određenom funkcionalnom području, a samim tim i u celom organizmu.

Akupunktura je metoda lečenja koja se sa uspehom primenjuje kao preventivna, adjuvantna ili samostalna terapija u lečenju raznih oboljenja. Predstavlja blagodet za organizam i mudar izbor za one koji vode računa o svom psihofizičkom zdravlju i energetskoj ravnoteži.“

Mr sci.med dr Gordana Marković Petrović

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.